Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Een natuurlijke bijzondere tuin

Uniek, modern, natuurlijk, exclusief… deze tuin in Nootdorp is niet met 1 woord te omschrijven. Het tuinontwerp is van Mariska van Bergen van Biloba Groenontwerp. De tuin is in afmeting vrij breed en niet heel diep. Om de ruimte van de tuin zo goed mogelijk te gebruiken heeft Mariska gewerkt met diagonale lijnen. De tuin lijkt hierdoor veel groter en dieper.

De diagonale lijnen komen terug in de lijnen van de polybeton paden en het terras en in de lijnen van de eiken houten vlonder en pergola.

Er is een mooi evenwicht in de gebruikte materialen en de beplanting. Het groen moet zich nog wel gaan bewijzen maar de basis is er.

Ook in deze tuin hebben we de regenbuis losgekoppeld en loopt het regenwater van het dak van het huis en de garage via een waterloop naar een wadi. Zo kan regenwater vrij de bodem in lopen.

Het terras en de paden zijn van beton. Een betonvloer buiten in de tuin is exclusief en mooi. We hebben hiervoor een bekisting op maat gemaakt en de betonvloer met bewapening gestort. Na het storten is de vloer gevlinderd. Een gevlinderde betonvloer is nagenoeg onderhoudsvrij. Dit wordt ook wel Polybeton of gepolierde beton genoemd. De betonvloer heeft een kleurlaag en sluit mooi aan op de gietvloer van de woonkamer die uitgevoerd is met een betonlook.

Tussen het terras en de paden zijn smalle stroken gemaakt waar een bodembedekker groeit. De groene lijnen versterken de diagonale lijnen en de dieptewerking in de tuin. Daarnaast zorgt de bodembedekker voor evenwicht tussen het groen en verschillende materialen.

Aan de linkerzijde in de tuin is een kleine overkapping die voorzien is van een groendakje met daaraan vast een pergola met klimplanten. Onder de overkapping is ruimte voor een kleine buitenkeuken en aan de pergola kan een hangstoel worden bevestigd.

Het vlonderterras van Eiken hout heeft een robuust uiterlijk en past goed bij het polybeton. De vlonder steekt over de aanwezige damwand heen. Dit heeft het voordeel dat er meer ruimte is om te zitten. Er is zo ook meer contact met het water aan de achterzijde van de tuin.

Om de tuin een begrenzing te geven is aan de achterzijde een transparante balustrade gemaakt van Eiken houten palen met stangen van onbehandeld staal. Het geroeste metaal past mooi bij de Cortenstaal brug die boven de waterloop ligt en een verbinding is tussen het betonterras en de vlonder.

De Cortenstaal staptegel of bruggetje is een mooie toevoeging aan de toch al bijzonder tuin. De onderlinge samenhang tussen de verschillende materialen zorgt voor rust en harmonie. De beplanting zal er de komende jaren voor zorgen dat deze tuin een heerlijke plek is om in te zitten.