Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Het weer: droger, heter en natter

Klimaatadaptatie en klimaatbestendige tuinen

Het klimaat is aan het veranderen. Het wordt warmer en met pieken ontzettend heet. Ook zijn er langere periodes van droogte en periodes met veel te veel neerslag. Het weer wordt merkbaar extremer, ook in je eigen tuin en omgeving. Er is teveel regenwater wat ergens heen moet en met tijden is het gewoon te warm om in je tuin te zitten.

Klimaatadaptieve tuin

Een versteende omgeving en tuin-inrichting zorgt in onze stedelijke omgeving voor problemen als hittestress en wateroverlast. Op de effecten van hitte, droogte en meer neerslag kun je je voorbereiden: je tuin aanpassen aan het veranderende klimaat. Als je je voorbereid, heb je minder last van deze effecten: in en om je huis is het koeler, je tuin overleeft ook droge tijden en je hebt geen last van een tuin die onder water staat. Dat is een klimaatbestendige tuin.

Tuin aanpassen naar het klimaat

Het klimaatbestendig maken van tuinen lijkt iets kleins, maar alle beetjes helpen. En `Vele kleintjes maken een grote`. Er zijn veel dingen die je kan doen om je tuin klimaatbestendig in te richten. Zoals tegels vervangen door groen en regenwater dat op en om het huis valt een plek geven in de eigen tuin, zodat het vrij de bodem in kan lopen. 

Tuin vergroenen

Richt je tuin zo in dat hitte, droogte en meer neerslag minder invloed hebben op jou en je omgeving. Je kunt ook kiezen voor het vergroenen van je omgeving. Kies bijvoorbeeld voor een groen dak of vang het regenwater op. Voor deze maatregelen kun je van het hoogheemraadschap Delfland subsidie krijgen. Er zijn tal van mogelijkheden met de tuin.

Een groene tuin

Door je tuin en omgeving groener te maken, kun je ervoor zorgen dat je tegen alle gevolgen van klimaatverandering beter bestand bent. Ook gevelgroen of een groen dak helpt. Een groene tuin werkt verkoelend in periodes van hitte. De juiste bodembedekking helpt om de aarde vochtiger te houden in periodes van droogte. In periodes van wateroverlast zorgt een groene tuin ervoor dat veel regenwater kan weglopen in de grond. Door je tuin op de juiste manier in te richten help je mee om het klimaat in je eigen tuin en de omgeving te verbeteren. Er zijn veel mogelijkheden; groen zorg voor verkoeling, het is prettig om in te verblijven. Regenwater kan zijn weg vinden en zorgt voor minder wateroverlast.   

Aanvragen?

Vul het formulier op deze pagina in en wij nemen z.s.m. contact met je op!

Ontwerp samen met ons een klimaat-adaptieve tuin en maak gebruik van de subsidie van Delfland. Meer info: klimaatkrachtig.nl >

Klimaatkrachtig Delfland

Wil je een

Klimaatadaptieve Tuin?

Wij informeren je graag verder dus heb je vragen? Vul onderstaand formulier in en wij komen er snel bij je op terug!

Klimaat Adaptieve Tuin

Klimaatbestendige tuin

De groene vakman gaat een stap verder dan de ‘gewone’ hovenier. Het gaat niet alleen om de aanleg of het onderhoud van een nieuwe tuin. Er wordt nagedacht over de eventuele bijdrage die de tuin kan leveren aan een klimaatbestendige omgeving. Een tuin die bijdraagt aan biodiversiteit en prettig is om in te verblijven.

Het kan gaan om een nieuwe tuin, maar ook eenvoudigere veranderingen in een bestaande tuin. Denk aan het afkoppelen van je regenbuis, plaatsen van een waterreservoir en het maken van een infiltratiezone.

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl
Aangesloten bij VHG

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief: