Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Een Duurzaam Terras: Gepolijst beton als bewuste keuze voor de tuin

In onze zoektocht naar duurzame oplossingen voor de inrichting van leefomgevingen speelt de materiaalkeuze een cruciale rol. Binnen de wereld van tuinontwerp staat de balans tussen verharding en groen centraal. Beton, met name polybeton of gepolijst beton, komt naar voren als een geschikte optie, op voorwaarde dat het zorgvuldig wordt toegepast met behoud van een groen karakter.

Polybeton, bestaande uit cement, zand, grind en water, combineert duurzaamheid met flexibiliteit, waardoor het ideaal is voor buitentoepassingen zoals terrassen. De duurzaamheid van beton komt voort uit eigenschappen zoals weerstand tegen slijtage, vorst en chemische invloeden, wat resulteert in een langere levensduur en minder behoefte aan regelmatige vervanging.

Een positief aspect van beton is ook de mogelijkheid tot hergebruik, waardoor een circulaire benadering van materialen wordt bevorderd, essentieel voor een duurzamere leefomgeving. Het behouden van het groene karakter van de tuin is echter essentieel bij de toepassing van beton. Een gebalanceerde verhouding tussen verharding en groen in het ontwerp, met voldoende ruimte voor planten, is hierbij cruciaal.

De juiste verhouding tussen verharding en groen draagt bij aan het behoud van een gezond ecosysteem in de tuin. Door water gemakkelijk tussen de materialen te laten stromen, kan regenwater de grond bereiken, wat natuurlijke irrigatie bevordert en wateroverlast vermindert. Betonproductie moet met zorg worden benaderd, waarbij duurzame bronnen en energie-efficiënte methoden worden gebruikt om de milieuvriendelijkheid te waarborgen.

Hoewel beton ongeveer 1,6% bijdraagt aan de CO2-uitstoot in Nederland, inclusief de productie van cement en wapeningsstaal in het buitenland, is verdere vermindering wel nodig. Door cement te vervangen door een bindmiddel uit reststoffen met een activator bijvoorbeeld.

In conclusie biedt een betonnen terras een duurzame oplossing voor tuininrichting, mits er zorgvuldig wordt omgegaan met de toepassing en het behoud van een groen karakter. De veelzijdigheid van beton biedt talloze mogelijkheden.

Zoek je een

Groene Vakman?

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op:

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl
Aangesloten bij VHG

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief: