Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Waterpasserende verharding en halfverharding in de tuin

Waterpasserende verharding en halfverharding zijn materialen die steeds meer worden toegepast in tuinen. Deze materialen kunnen bijdragen aan het verminderen van wateroverlast en aan een gezonde en duurzame watercyclus. Regenwater is een waardevolle natuurlijke hulpbron die vrij de bodem in moet kunnen lopen om het grondwater aan te vullen.

Wat is waterpasserende verharding en halfverharding?

Waterpasserende verharding en halfverharding zijn materialen die er voor zorgen dat regenwater terug kan sijpelen in de bodem in plaats van het te laten wegstromen via het riool. Dit gebeurt door open en poreuze materialen te gebruiken die het water toelaten om door te sijpelen in de ondergrond.

Waarom is waterpasserende verharding en halfverharding belangrijk?

  1. Vermindert wateroverlast. Waterpasserende verharding en halfverharding kunnen helpen om wateroverlast te verminderen door regenwater terug te laten sijpelen in de bodem. Dit vermindert de hoeveelheid water die via het riool wegstroomt en helpt zo bij het verminderen van overstromingen.
  2. Verbeterde waterkwaliteit. Waterpasserende verharding en halfverharding dragen bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit doordat het regenwater dat terug sijpelt in de bodem, gezuiverd wordt door de natuurlijke processen van de bodem. Het kan zo bijvoorbeeld worden gefilterd van verontreinigende stoffen en chemicaliën, voordat het in de watercyclus terechtkomt.
  3. Minder hittestress. Waterpasserende verharding en halfverharding hebben ook een positief effect op de omgevingstemperatuur. Traditionele verharding kan bijdragen aan de hittestress in tuinen, terwijl waterpasserende verharding en halfverharding juist bijdragen aan het verminderen van de hitte doordat er meer groen en wateropslag is.
  4. Betere biodiversiteit. Doordat waterpasserende verharding en halfverharding bijdragen aan het behoud van groen en wateropslag, dragen deze oplossingen ook bij aan de biodiversiteit in de tuin. Zo kunnen bijvoorbeeld planten en diertjes een plek vinden om te leven en te groeien, wat bijdraagt aan de gezondheid van het ecosysteem.

Verschillende soorten waterpasserende verharding

Fijn gebroken granulaat, gebroken natuursteen en schelpen zijn voorbeelden van waterpasserende verharding en halfverharding die kunnen worden toegepast in tuinen. Een voorbeeld van granulaat is Komex of Padvast, verharding die na verdichting hard is en zeer geschikt is voor looppad, terras en oprit. Daarnaast zijn er tegels en stenen zoals Marlux Hydro Lineo, MBI ncb klinkers en grastegels met bijvoorbeeld een keitjespatroon of een ander natuurlijk patroon/karakter. Deze verhardingen hebben allemaal gemeen dat ze water doorlaten en zijn ontworpen om te worden gebruikt voor terras, pad en oprit.

Afhankelijk van je voorkeuren en de toepassing kunnen wij adviseren welke soort geschikt is voor je tuin. En welke verharding je uit eindelijk kiest maakt niet uit, alle soorten en vormen zorgen voor een natuurlijke uitstraling die mooi aansluit met het karakter van de tuin.

Zoek je een

Waterpasserende verharding?

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op:

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl
Aangesloten bij VHG

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief: