Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Tuinstijlen

Tuinen zijn er in alle soorten en maten en kunnen dienen als oase van rust en ontspanning, of als ruimte voor vrijetijdsbesteding en sociale activiteiten. Er zijn tal van tuinstijlen om uit te kiezen, elk met hun eigen karakteristieke kenmerken, en er is altijd wel een tuinstijl die bij jou en je levensstijl past.

Een tuin kan, mits goed ontworpen en aangelegd, een verlengstuk zijn van het huis en is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun leefomgeving en een plek om te ontspannen en te genieten.

Vaak heeft een tuin een bepaalde stijl. Er zijn veel verschillende tuinstijlen die variëren van een gezinstuin tot moderne tuin en van lounge tuin tot stadstuin. Naast de stijl van de tuin, het esthetische aspect, is het ook belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid en het milieu. Steeds meer mensen zijn bezig met duurzaamheid en het verminderen van hun impact op het milieu. Dit zijn belangrijke factoren die meegenomen kunnen worden bij het ontwerp en de inrichting van de tuin.

In elke tuinstijl kan duurzaamheid, klimaatbestendigheid en biodiversiteit geïntegreerd worden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor planten die bijdragen aan een gezond ecosysteem. Inheemse planten, waardplanten en veel variatie in soorten planten zorgen dat er wordt bijgedragen aan een gezonde leefomgeving voor dieren en insecten. Zo geniet je niet alleen nog meer van je tuin maar biedt je ook ruimte voor meer leven in je tuin.

Duurzaamheid worden geïntegreerd door het gebruik van regenwateropvangsystemen voor het bewateren van planten, het kiezen van planten die weinig water nodig hebben of bijvoorbeeld gebruik van gerecyclede materialen voor de bestrating. Biodiversiteit kan worden verhoogd door het plaatsen van nestgelegenheid voor insecten (bijvoorbeeld een insectenhotel) en het planten van bloemen die vlinders en bijen voedsel bieden.

Hieronder worden enkele populaire tuinstijlen beschreven, waaronder de formele tuin, moderne tuin, patiotuin, stadstuin, gezinstuin en ecologische tuin.

Formele tuin

Een formele tuin is meestal symmetrisch en georganiseerd. Het gebruik van geometrische vormen en strakke lijnen zijn kenmerkend voor deze stijl. Er wordt vaak gebruik gemaakt van heggen, bomen en ornamenten zoals beelden en waterelement. De Franse en Italiaanse tuinstijlen zijn bekende voorbeelden van formele klassieke tuinen.

Moderne tuin

Een moderne tuin kenmerkt zich door strakke lijnen en een minimalistisch ontwerp en inrichting. Er wordt vaak gebruik gemaakt van materialen zoals beton, glas en staal. Planten en bomen worden vaak in geometrische patronen geplant

Patiotuin

Een patiotuin is meestal klein en kan worden beschouwd als een verlengstuk van de binnenruimte. Het is feitelijk een ommuurde tuin of een binnenplaats. Dankzij de beslotenheid van zo'n patiotuin heb je er veel privacy. Een patio leent zich goed om de muren te vergroenen en met plantenpotten veel groen te verwerken.

Stadstuin

Een stadstuin is meestal klein en wordt vaak omringd door bebouwing. Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte kan er toch een groene oase worden gecreëerd. Verticaal tuinieren en het gebruik van potten en plantenbakken zijn populaire oplossingen voor stadstuinen.

Gezinstuin

Een gezinstuin is vaak een tuin waarin veel wordt gespeeld en geleefd. Er is bijvoorbeeld een grasveldje en een zandbak om in te spelen. Daarnaast is er vaak een schommel, moestuinbak en een of meerdere fruitboom te vinden in een gezinstuin.

Industriële tuin

Een industriële tuin is een tuin met een stoere uitstraling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van beton, staal en hout.

Lounge tuin

Een lounge tuin is een tuin waarin vooral wordt genoten van de rust en de natuur. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor materialen die zorgen voor een ontspannen sfeer, zoals houten tuinmeubelen en zachte kussens. Er is veel ruimte om te zitten en te liggen en hangmat mag ook niet ontbreken. Ook zijn er een buitenkeuken en een bar aanwezig.

Landelijke tuin

Een landelijke tuin heeft een natuurlijke uitstraling. Er wordt gebruik gemaakt van veel groen en organische vormen. Water speelt een grote rol in de vorm van een vijver of beekloop.

Mediterrane of Ibiza tuin

De mediterrane tuinstijl is geïnspireerd op de zonovergoten landen rond de Middellandse Zee, met name Spanje, Italië en Griekenland. Denk aan planten zoals olijfbomen, lavendel en Bougainvillea, Lavendel en andere geurende kruiden. De kleuren zijn warm en aards, met veel terracotta, oker en rood. Het is een relaxte stijl met veel aandacht voor outdoor living, een overvloed aan kleurrijke kussens en tapijten, en verlichting.

Boheemse tuin

Een Boheemse tuin is kleurrijk, speels en vaak een mix van verschillende stijlen met elkaar gecombineerd. Er is veel aandacht voor kunst en creativiteit. Bloemen zijn overvloedig en er is vaak veel gebruik van textiel, kussens en kleurrijke verlichting.

Ecologische tuin

Een ecologische tuin is een tuin die in harmonie is met de natuurlijke omgeving en waarin duurzaamheid en biodiversiteit centraal staan. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van regenwater, natuurlijke materialen en er wordt gestreefd naar een evenwicht tussen planten en dieren. Een ecologische tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook dienen als een habitat voor verschillende soorten dieren. In een ecologische tuin is ruimte voor een moestuin en fruitgewassen.

Wil je een

vrijblijvend gesprek?

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op:

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl
Aangesloten bij VHG

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief: