Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Proces tuinontwerp

Een tuin ontwerpen wij volgens een vaste werkwijze.
Een goed ontworpen tuin kan een oase van rust en schoonheid zijn, een plek waar je kunt ontspannen, genieten van de natuur en je zintuigen prikkelen. Maar het ontwerpen van een tuin is meer dan alleen wat planten neerzetten. Het is een zorgvuldig proces dat begint met het in kaart brengen van de bestaande situatie en het opschrijven van je wensen, en zich ontwikkelt tot het maken van een tuinontwerp dat past bij jouw persoonlijke stijl en de gewenste sfeer.

Een tuin ontwerpen is een proces en begint met het opschrijven wat je wilt en leuk vindt. Voor ons de taak om de stappen in het proces zorgvuldig te doorlopen. Dit begint met de huidige situatie in kaart te brengen, te onderzoeken, inclusief het inmeten van de tuin, het maken van een zon/schaduwkaart, het opstellen van een vlekkenplan en zichtlijnen en het bedenken van een lijnenspel.

Stap 1: Bestaande situatie

Voordat we aan de slag gaan met het ontwerpen van jouw tuin, is het belangrijk om de bestaande situatie goed in kaart te brengen. Dit omvat het nauwkeurig meten van de afmetingen van uw tuin, het opschrijven van bestaande elementen zoals bomen, struiken, gebouwen, paden en constructies, en het beoordelen van de huidige staat van de tuin. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de ligging van de tuin en omgevingsfactoren omdat dit van invloed kan zijn op bijvoorbeeld de groei van planten en de algehele sfeer van de tuin.

Stap 2: Wensenlijst

Nadat we een duidelijk beeld hebben van de bestaande situatie, is het tijd om jouw wensen voor de nieuwe tuin te bespreken. Wat zijn je wensen en verwachtingen voor de tuin? Wil je een tuin om in te ontspannen, te spelen of te tuinieren? Welke planten of bloemen vindt je mooi? Wil je bepaalde functies, zoals een terras, een vijver, een moestuin of een speelplaats voor kinderen? Het is belangrijk om een gedetailleerde wensenlijst te maken, zodat wij een duidelijk beeld krijgen van wat je graag wilt. Klik hier voor de wensenlijst

Stap 3: Tuinstijl en sfeer

Het bepalen van de gewenste tuinstijl en sfeer is een belangrijk aspect van het tuinontwerpproces. Tuinstijlen variëren van formeel tot informeel, modern tot klassiek, en kunnen elementen bevatten zoals strakke lijnen, weelderige beplanting, waterpartijen, sierbestrating en decoratieve elementen. De gewenste sfeer van de tuin kan ook worden beïnvloed door factoren zoals kleur, textuur en materiaalgebruik. Het is belangrijk om de tuinstijl en sfeer af te stemmen op je persoonlijke wensen.

Stap 4: Zon en schaduwkaart

Een zon en schaduwkaart is een diagram dat de beweging van de zon over de tuin gedurende de dag en het jaar weergeeft. Het helpt bij het bepalen van de beste locatie voor verschillende elementen in de tuin, zoals een terras, zithoek, en plantvakken. Door de zon en schaduwkaart te maken, kan de ontwerper bepalen welke delen van de tuin de meeste zon krijgen en welke delen in de schaduw liggen op verschillende tijdstippen van de dag en het jaar. Dit stelt de ontwerper in staat om de juiste planten te kiezen op basis van hun lichtbehoefte en om schaduwrijke plekken te creëren op hete zomerdagen of omgekeerd.

Stap 5. Vlekkenplan en zichtlijnen

Een vlekkenplan is een schets van de tuin waarop de verschillende onderdelen worden aangegeven, zoals terrassen, paden, gazon en beplanting. Het vlekkenplan helpt bij het bepalen van de juiste plek en verhoudingen van deze elementen in de tuin. Hierbij wordt ook rekening gehouden met zichtlijnen, die belangrijk zijn om het uitzicht vanuit verschillende delen van de tuin te optimaliseren. Het kan bijvoorbeeld wenselijk zijn om vanuit de woonkamer vrij uitzicht te hebben op een specifiek deel van de tuin, of om een bepaald element, zoals een boom of heester, als blikvanger te plaatsen.

Stap 6. Lijnenspel

Het lijnenspel in een tuinontwerp gaat over de manier waarop de lijnen van de verschillende elementen in de tuin worden georganiseerd. Dit kan variëren van rechte lijnen tot gebogen lijnen, en kan invloed hebben op de sfeer en de stijl van de tuin. Rechte lijnen kunnen bijvoorbeeld een formele en strakke uitstraling geven, terwijl gebogen lijnen een informelere en meer organische sfeer creëren. Het lijnenspel kan worden toegepast op de verharding, een bijzonder gedeelte in de tuin, het groen, constructies en andere bouwkundige elementen in de tuin. Het zorgvuldig overwegen van het lijnenspel kan helpen om de gewenste sfeer en stijl te bereiken in het tuinontwerp.

Stap 7: Functionele indeling en ruimtelijk plan

Na het doorlopen van de verschillende stappen is het moment om de functionele indeling en ruimtelijke plan van de tuin te bepalen. Dit houdt in dat de verschillende functionele zones van de tuin worden benoemd en gepland, zoals zit- en eetgedeelte, speelruimte, paden en eventuele andere speciale functies zoals een vijver of een buitenkeuken. Maatwerk speelt een belangrijke rol in deze fase, waarbij we uiteraard rekening houden met jouw specifieke behoeften en levensstijl. Bijvoorbeeld, als je een fervent tuinier bent, dan kunnen we een speciale plek creëren voor een moestuin. Als je graag buiten dineert, kan de eetruimte worden ontworpen met voldoende ruimte voor een grote eettafel en stoelen.

Stap 8: Plantenselectie en beplantingsplan

Een belangrijk aspect van het ontwerpproces van een tuin is de selectie van planten en het beplantingsplan. Dit omvat het kiezen van planten die passen bij het ontwerp, de stijl en de sfeer van de tuin, en die geschikt zijn voor de specifieke omstandigheden van de tuin.

De Balans tussen creativiteit en functionaliteit

Een goed doordacht tuinontwerp is gebaseerd op de verschillende stappen waar wij ons aan vasthouden en de onderdelen zoals de zon en schaduwkaart, het vlekkenplannen, de zichtlijnen en het lijnenspel doorlopen. Het ontwerpproces, creativiteit en functionaliteit komen samen om een tuin te creëren die perfect past bij jouw behoeften en wensen.

Wij werken samen met verschillende tuinontwerpers. Iedere ontwerper heeft zijn eigen signatuur, één ding blijft gelijk, het ontwerpproces. Door deze stappen te doorlopen kunnen wij garanderen dat je een tuin krijgt die aansluit bij je verwachtingen.

Wil je een

vrijblijvend gesprek?

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op:

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl
Aangesloten bij VHG

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief: