Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Wil je rustig nalezen wat je zelf zoal kunt doen om ook jouw tuin klimaatbestendig te maken? Download dan ons gratis E-book hierboven!

Thema's Astrum Groen

Klimaatbestendige tuin

Wonen in het groen heeft vele voordelen. Een groene, natuurlijke tuin is een fijne tuin om in te verblijven. Voor huiseigenaren is een bijkomend voordeel dat een huis met een mooie tuin en in een groene omgeving al snel meer waard is. Ook dragen groene tuinen bij aan de strijd tegen wateroverlast in ons land. Je maakt jouw tuin dan zogenaamd ‘klimaatbestendig’. Mensen voelen zich ook veel beter in een groene omgeving, en dat niet alleen, ook allerlei soorten zoals de bij, de vlinder, de libelle, egels en vogels hebben er baat bij.

Onderhoud van de tuin

Ben je geen liefhebber van tuinieren? Een onderhoudsvriendelijke groene tuin vergt niet meer tijd dan een betegelde tuin. Het is algemeen bekend dat mensen een woning met een tuin willen. Een eigen plek om te genieten en na een lange werkdag even bijkomen. Het idee is vaak mooier dan de werkelijkheid. Door een verkeerde aanpak of inrichting merken mensen dat een tuin onderhoud met zich mee brengt. Helaas wordt er veel gekozen voor de tuin nog meer of zelfs geheel te verharden. In de praktijk werkt dit echter averechts

Klimaatbestendige tuin, Astrum tuin en groenprojecten

Klimaatbestendige tuin. Astrum tuin en groenprojecten

Wil je een

Klimaatbestendige tuin?

Een groene tuin met weinig onderhoud

Een tuin met ruimte voor groen en beplanting is niet duurder of bewerkelijker dan een tuin die voor een groot deel is bestraat. Het gaat erom de juiste planten te kiezen. Elke tuin kan met de juiste maatregelen omgetoverd worden tot een oase van rust voor natuur en mens. Een tuin die niet alleen mooi is, maar ook bijdraagt aan een beter klimaat.

Klimaat in de tuin

Als je aan de tuin denkt, lekker buiten zijn, dan denk je natuurlijk ook aan regen. Door klimaatsveranderingen zijn er hevige buien die zorgen voor problemen met de afvoer en in straten. Langere droge periodes zorgen er juist voor dat we water willen vasthouden. Het is vaker te droog, te nat en te warm. De aanwezigheid van groen, bomen en planten gaan schade aan de atmosfeer tegen. Groen zorgt voor verkoeling en een beplante bodem heeft bij extreme neerslag een beter waterbergend vermogen dan stenen en beton.

Het klimaat verandert, nu je tuin nog

Verruil daarom steen voor groen. Maak van je tuin, een mooie klimaatbestendige tuin.
Minder tegels in de tuin, hoe minder tegels hoe beter, uiteraard wel rekening houdend met voldoende eigen leefruimte. Een terras om te zitten en makkelijk bij de schuur te komen is wel zo praktisch.

Verbetering van de biodiversiteit

Het is algemeen bekend, in ons land is steeds minder ruimte voor vogels, vlinders en insecten. Veel bijen-, vlinder- en libellensoorten worden bedreigd met uitsterven. Een beetje groen in elke tuin is genoeg om ze te redden. Planten bieden voedsel voor vogels, vlinders, bijen en insecten. Zo verbetert de biodiversiteit.

Jouw bijdrage aan het klimaat

Wil je een natuurlijke tuin en bijdragen aan een klimaatbestendige omgeving? Een tuin die bijdraagt aan biodiversiteit en prettig is om in te verblijven? Wij denken graag met je mee!

Denk hierbij aan een compleet nieuwe, natuurlijke levende tuin, maar uiteraard ook aan de eenvoudigere veranderingen, zoals het afkoppelen van je regenbuis, plaatsen van een waterreservoir en maken van een infiltratiezone.

Wil je rustig nalezen wat je zelf zoal kunt doen om ook jouw tuin klimaatbestendig te maken? Download dan ons gratis E-book hierboven!

Wil je een

Klimaatbestendige tuin?

Nadelen van verharding van de tuin

Een ‘dicht’ betegelde tuin brengt een aantal nadelen met zich mee. Een korte opsomming; de aanschaf van alle materialen en de verwerking ervan is duurder dan een groene tuin. Ook op langere termijn is het onderhoud duurder. In een verharde tuin groeit er tussen de voegen en langs randen ook groen. Het onderhouden vraagt tijd en energie. Het verwijderen ervan, door gebruik te maken van chemische middelen die uiteindelijk in ons drinkwater terecht komen, is geen oplossing.

Ook is her-bestraten een kostenpost die meegenomen moet worden. Verharding verzakt in Nederland nou eenmaal. Een tuin vol met verharding brengt geen leven in de tuin zoals vlinders, vogels en andere leuke diertjes. Op warme dagen stijgt de temperatuur extra door de oppervlakte van de verharding. De tuin oogt in de zomer en winter hetzelfde en zal weinig aantrekkingskracht meer hebben in een korte tijd na het aanleggen.

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op:

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl
Aangesloten bij VHG

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief: