Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Inheemse planten in de tuin

Inheemse planten worden steeds populairder in de Nederlandse tuinen. Deze planten komen van nature in Nederland voor en zijn aangepast aan de omgeving. Het gebruik van inheemse planten in de tuin heeft veel voordelen, waaronder het bevorderen van biodiversiteit, ze zijn goed voor insecten en kleine diertjes, zijn sterker dan gecultiveerde planten en vragen minder water. Inheemse planten in de tuin zijn dus belangrijk, maar welke planten zijn geschikt voor in je tuin en hoe kan je ze onderhouden.

Waarom inheemse planten?

Inheemse planten zijn belangrijk omdat ze van nature in Nederland voorkomen en goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. Dit betekent dat ze minder water nodig hebben en minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen dan niet-inheemse planten, de zogenaamde gecultiveerde planten (door de mens gekweekte vormen). Ook dragen inheemse planten bij aan de biodiversiteit in de tuin. Ze bieden voedsel en onderdak aan verschillende soorten insecten, vogels en andere kleine diertjes. Door het gebruiken van inheemse planten wordt de lokale flora en fauna ondersteund en worden de natuurlijke processen in de omgeving gestimuleerd.

Welke planten zijn geschikt?

Er zijn veel inheemse planten die geschikt zijn voor de Nederlandse tuin. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

  1. Wilde marjolein - een kruidachtige plant die wordt gebruikt in de keuken. De plant heeft kleine, geurige bloemen die bijen en andere insecten aantrekt.
  2. Wilde geranium - mooie paarse bloemen en trekt vlinders en bijen aan.
  3. knoopkruid – deze wordt druk bezocht door hommels en bijtjes
  4. Klimop - een groenblijvende plant die een goede schuilplaats biedt
  5. Sleedoorn - witte bloesems in het voorjaar en rode bessen voor vogels in het najaar

Hoe onderhoud je inheemse planten?

Inheemse planten zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben meestal geen extra meststoffen nodig en vereisen weinig water.

Het gebruik van inheemse planten in je tuin heeft veel voordelen. Inheemse planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, bevorderen de biodiversiteit en ondersteunen de lokale fauna. Er zijn veel inheemse planten die geschikt zijn voor de Nederlandse tuin en deze zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Door het aanplanten van inheemse planten draag je bij aan de natuurlijke processen in de omgeving en geniet je van een mooie, gezonde tuin.

Wil je ook

Inheemse planten?

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op:

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl
Aangesloten bij VHG

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief: