Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Insecten in de tuin

de sleutel tot biodiversiteit en een gezond ecosysteem

Als we denken aan tuinen, denken we vaak aan mooie bloemen en planten. Maar wist je dat er nog een andere belangrijke speler is in het ecosysteem van je tuin? Dat zijn namelijk insecten. Deze kleine diertjes zijn namelijk van onschatbare waarde voor een gezonde en diverse tuin..

De rol van insecten in de tuin

Insecten zijn onmisbaar in de tuin. Ze bestuiven bloemen, helpen bij de afbraak van organisch materiaal, houden plaaginsecten onder controle en zijn voedsel voor vogels en andere kleine diertjes. Een gezonde populatie van insecten in de tuin draagt bij aan een evenwichtig ecosysteem en een rijke biodiversiteit.

Er zijn verschillende soorten insecten die van belang zijn voor de tuin. Bestuivers zoals bijen, hommels en vlinders zorgen voor de bevruchting van bloemen, waardoor vruchten en zaden kunnen groeien. Roofinsecten zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen helpen bij de bestrijding van plaaginsecten zoals bladluizen en witte vlieg. En opruimers zoals wormen en pissebedden helpen bij de afbraak van organisch materiaal, wat de bodem vruchtbaar houdt.

Maak je tuin aantrekkelijk voor insecten

Om te zorgen voor een gezonde populatie van insecten in je tuin, is het belangrijk om te zorgen voor een goede leefomgeving. Hier zijn een paar tips om jouw tuin aantrekkelijk te maken voor insecten:

  1. Plant verschillende soorten (inheemse) planten die bloeien in verschillende seizoenen. Zo is er het hele jaar door voedsel beschikbaar voor insecten.
  2. Laat dode takken en bladeren liggen als schuilplaats voor insecten en vogels.
  3. Zorg voor water in de tuin, bijvoorbeeld door een vijver of een drinkbak voor vogels.
  4. Gebruik geen chemische producten en bestrijdingsmiddelen in de tuin. Deze kunnen niet alleen schadelijk zijn voor insecten, maar ook voor andere dieren en de bodem.
  5. Plaatsen insectenverblijven zoals een insecten/bijenhotel en lieveheersbeestjeshotels. Deze bieden beschutting en nestgelegenheid voor insecten.

Een biodiverse tuin

Insecten zijn onmisbaar voor een gezonde en diverse tuin. Door te zorgen voor een goede leefomgeving kun je ervoor zorgen dat jouw tuin een bloeiend ecosysteem wordt. Niet alleen is dit goed voor de insecten en andere diertjes in de tuin, het is ook goed voor ons als mens. Een biodiverse tuin zorgt voor een gezonde en prettige leefomgeving. Wil je meer weten? Neem contact op, we helpen je graag en maken van jouw tuin een paradijs voor insecten!

Wil je

Insecten in je tuin?

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op:

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl
Aangesloten bij VHG

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief: