Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Insectenverblijf of insectenhotel

Een insectenverblijf is een verblijfplaats waarin insecten kunnen nestelen, rusten en overwinteren. Een insectenverblijf kan worden gebruikt om de biodiversiteit in de omgeving te vergroten en bij te dragen aan het behoud van de natuur. Insectenverblijven kunnen verschillende vormen hebben. Bijvoorbeeld een insectenwand die is opgemaakt uit verschillende natuurlijke materialen en ruimte biedt aan veel verschillende soorten insecten. Een andere vorm zijn stapelmuurtjes waar allerlei kleine openingen en nisjes een plek bieden. Of nestkasten zoals een Oorwormpot of een insectenhuisje voor wilde bijen, lieveheersbeestjes. Verder kan je denken aan een hommelkast of pot en een onderkomen voor amfibieën.    

Insecten zijn van groot belang voor het ecosysteem. Ze spelen onder andere een belangrijke rol bij de bestuiving van planten en bij de afbraak van organisch materiaal. Daarnaast zijn ze een belangrijke voedselbron voor vogels, vleermuizen en andere diertjes. Helaas worden veel insectensoorten bedreigd door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, steeds meer intensievere bebouwing en de achteruitgang van hun groene natuurlijk leefomgeving.

Een insectenverblijf kan helpen om de leefomgeving van insecten te verbeteren en hun overlevingskansen te vergroten. Het verblijf biedt insecten een geschikte nest- en rustplaats en beschermt ze tegen hun vijanden en weersinvloeden. Door het creëren van een geschikte habitat voor insecten, kunnen we bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit en het herstellen van het ecosysteem.

Om een insectenverblijf te creëren is het belangrijk om te kiezen voor materialen die geschikt zijn voor de verschillende soorten insecten. Diverse soorten hout bieden bijvoorbeeld een geschikte plek voor bijen, terwijl steenachtige materialen geschikt zijn voor kevers en spinnen. Door het plaatsen van openingen in de wand, zoals gaten en holtes, kunnen insecten de wand gemakkelijk betreden en verlaten.

Een insectenverblijf kan in iedere tuin worden geplaatst. Het is belangrijk om het verblijf op een beschutte plek te plaatsen, bijvoorbeeld tegen een muur of schutting, en om te zorgen voor voldoende zonlicht en vochtigheid. Daarnaast is het belangrijk om het verblijf regelmatig te inspecteren en op de juiste manier te onderhouden.

Het creëren van een insectenverblijf kan een positieve bijdrage leveren aan het behoud van de biodiversiteit en het herstellen van het ecosysteem. Door het bieden van een geschikte habitat voor insecten, kunnen we bijdragen aan het herstellen van de natuurlijke balans in de tuin en in ons ecosysteem.

Zoek je een

Een insectenverblijf?

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op:

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl
Aangesloten bij VHG

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief: