Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Biodiversiteit in de tuin

Aan de slag met biodiversiteit

Biodiversiteit is een woord dat de afgelopen jaren vaak in het nieuws is verschenen. Het verwijst naar de verscheidenheid aan planten en dieren die in onze omgeving leven. Helaas is de biodiversiteit in gevaar door de achteruitgang van verschillende soorten.

Nieuwsbrief april 2023

De belangrijkste oorzaak hiervan is de menselijke activiteit, zoals meer bebouwing, vervuiling en klimaatverandering. Iedereen kan een steentje bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit, hoveniers, tuinontwerpers en tuinbezitters in hun eigen tuin.

De tuin is een belangrijke plek waar we ons kunnen inzetten voor het vergroten van de biodiversiteit. Door de juiste planten te kiezen, zoals inheemse planten, kunnen we een plek creëren voor verschillende soorten insecten en dieren. Inheemse planten zijn planten die oorspronkelijk uit de regio komen en dus beter aangepast zijn aan de omgeving. Hierdoor hebben ze minder water en meststoffen nodig, wat beter is voor het milieu. Bovendien bieden ze een natuurlijke voedselbron voor de lokale dieren en insecten.

Een andere belangrijke factor in het vergroten van de biodiversiteit is het gebruik van organisch materiaal in de tuin. Dit zorgt voor een betere bodemstructuur en biedt een goede leefomgeving voor diertjes, zoals wormen, bodemorganismen en insectenlarven. Ook zijn er organismen en insecten die leven van afgevallen blad en dood hout zoals stammetjes en takken. Insecten spelen een belangrijke rol in de kringloop van de natuur, omdat ze helpen bij het bestuiven van planten en bij het afbreken van organisch materiaal.

Wij willen graag onze klanten adviseren over hoe ze hun tuin kunnen aanpassen om de biodiversiteit te vergroten. We kunnen bijvoorbeeld informeren over de beste planten voor de tuin en de voordelen van organisch materiaal in de tuin bespreken. Bovendien kunnen we zorgen voor een duurzame afvalverwerking, geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en het installeren van nestplaatsen en schuilplekjes voor insecten en vogels.

Het vergroten van de biodiversiteit is niet alleen de verantwoordelijkheid van een tuinontwerper of hovenier. Je kan zelf ook een bijdrage leveren. Je kan ervoor kiezen om inheemse planten te gebruiken in je tuin en organisch materiaal toe te voegen. Daarnaast kan je jouw tuin insect- en diervriendelijk maken door bijvoorbeeld vogelhuisjes op te hangen, een vijver aan te leggen en een composthoop te maken.

Door samen te werken kunnen we de biodiversiteit in onze omgeving vergroten. Het vergt een kleine inspanning, maar het resultaat is enorm. Het toevoegen van een paar inheemse planten en organisch materiaal aan je tuin kan al een groot verschil maken. Laten we samenwerken om onze leefomgeving gezond te houden en te zorgen voor een rijke biodiversiteit voor toekomstige generaties.

Project 1: Hergebruik van materialen

In Den Hoorn (bij Delft) hebben wij in het vroege voorjaar van 2023 een tuin aangelegd naar een tuinontwerp van Mariska van Bergen van Biloba Groenontwerp.

Biodiversiteit in de tuin

Het is een bijzonder tuinontwerp met natuurlijke lijnen en hergebruik van de aanwezige materialen. In het ontwerpplan is rekening gehouden met duurzaamheid en het milieu. Door de aanwezige tegels te verwerken als half-open verharding kan regenwater vrij de grond in lopen. Daarnaast is een deel van de tegels gebruikt als zitbankje.

Wij hebben de ‘hardware’ voor onze rekening genomen en de tuinbezitster heeft de plantjes een plekje gegeven in de tuin. De bestaande tuin was nagenoeg dicht bestraat en was niet gezellig te noemen. Nu is er een mooi evenwicht tussen groen en verharding.

Er zijn allerlei leuke elementen in de tuin aanwezig zoals een kruidenhoekje, een pergola voor de Druif en 2 slingertouwen voor de kinderen. Tegen de gevel hebben we Rvs spandraden aangebracht voor klimplanten.

In de tuin zijn materialen gebruikt die allemaal een natuurlijke uitstraling hebben zoals Kastanje houten palen en gevlochten Hazelaar tuinschermen. Samen met het groen is het een heerlijke tuin om in te vertoeven. Een mooi voorbeeld van een natuurlijke duurzame en levende tuin.

Uiteraard is ook in deze tuin het zand weggehaald waar eerst tegels lagen en nu beplanting staat. De plantvakken zijn aangevuld met teelaarde en biologische mestcompost. Dit zorgt voor een goede structuur en veel bodemleven. Na het planten is organische granulaatmest aangebracht wat voor een goede start van de planten zorgt. En nu even geduld… dan is het straks een prachtige tuin.

Project 2: Een levende tuin

In 2021, aan het einde van de zomer hebben we in Pijnacker, in de wijk Ackerswoude, een achtertuin opnieuw aangelegd. De bewoners hebben de tuin zelf aangelegd toen ze er circa 5 jaar geleden zijn gaan wonen.

Biodiversiteit in de tuin

De tuin is helemaal leeggehaald en met een deel van de materialen is de bestrating opnieuw aangelegd. Ook is de rand van de vijver met stenen uit de tuin gemaakt. Door de stenen door te knippen is een natuurlijke stoere vijverrand ontstaan.

Door de stenen her te gebruiken en ze met ruime voegen te verwerken is een speels effect ontstaan. De voegen en ruimtes rondom de stenen zijn aangevuld met Komex bio, een materiaal wat bestaat uit gerecyclede steengranulaat en een natuurlijk bindmiddel (biopolymeer). Dit wordt een half-verharding genoemd. De verharding is hierdoor waterpasserend gemaakt, regenwater kan hierdoor de grond in sijpelen.

Het kleine vijvertje is een mooie aanvulling op de tuin. Water brengt leven, vogels en insecten maken er dankbaar gebruik van.

In de tuin is gebruik gemaakt van enkele Kastanje palen die zorgen voor meer spanning en schaduw in de tuin. Er staan diverse soorten klimplanten tegen aan die voor afscherming zorgen zodat niet de hele tuin in één keer is te overzien. Door gebruik te maken van klimplanten is er nog meer voor groei en bloei in de tuin. Meer groen zorgt voor een fijner klimaat in de tuin.

Een mooi voorbeeld van een duurzame klimaatbestendige tuin.

E-book

In april hebben wij een nieuw E-book op onze website geplaatst. Door een toename in het aantal aanvragen voor een tuinontwerp en meer vragen hierover hebben wij een basis vastgelegd in het E-book.

Biodiversiteit in de tuin

Onderwerpen die onder andere aan bod komen:

•    Een tuin laten ontwerpen
•    Je wensen afstemmen met de tuinontwerper
•    Waarin verschilt een tuinontwerper van een hovenier?
•    Hoe werkt het laten maken van een tuinontwerp in de praktijk?
•    Hoe vindt je een goede tuinontwerper?

Met het E book ‘Een tuin laten ontwerpen’ lichten we een tipje van de sluier op. We werken veel samen met tuinontwerpers waarbij we een gezamenlijk doel voor ogen hebben: ‘mooie  tuinen  maken’.

Bekijk onze E-books

Zoek je een

Groene Vakman?

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op:

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl
Aangesloten bij VHG

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief: