Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Slimme oplossingen voor meer opbergruimte in je tuin: Creëer ruimte en rust

De tuin is een plek waar je kan ontspannen en genieten van de rust, maar soms vergeten we de praktische kant een beetje. In veel tuinen is er een terugkerend probleem, er is niet genoeg rekening gehouden met opbergruimte. Of gaandeweg komen er steeds meer dingen bij doordat de gezinssamenstelling of omstandigheden veranderen. Het valt dan op dat er van alles rondslingert door gebrek aan opbergruimte. Fietsen worden ergens willekeurig neergezet of in een haag geparkeerd. Gereedschap ligt te verpieteren en andere spullen verdwijnen in loze hoekjes, ergens tegenaan of stapelen zich op. Het zorgt voor een rommelige indruk en geeft onrust.

Gelukkig zijn er talloze creatieve manieren om extra bergingsruimte te creëren zonder afbreuk te doen aan je tuin. Ben je opzoek naar oplossingen voor meer opbergruimte in de tuin? Want waar laat je nou alles nou? In deze blog hebben we een aantal handige tips voor je om meer opbergruimte te creëren.

Wat heb je nodig?

Kijk eerst eens rond of maak een lijstje. Wat zie je en waar erger je je aan? Misschien liggen er spullen die helemaal niet in je tuin thuis horen maar waar je in huis ook geen ruimte meer voor hebt. Kijk eerst eens wat weg kan en welke spullen je weinig gebruikt. Dan krijg je een idee wat je aan ruimte nodig hebt voor de spullen die je wel nodig hebt en met regelmaat gebruikt.

Je kan spullen in categorieën indelen, wat hoort bij wat, welke spullen heb je vaak nodig en welke spullen af en toe. Wat wil je uit het zicht hebben en welke spullen wil je juist wel zien? Dit zou al een beetje kunnen helpen.

Organiseren, opbergen en stallen

Om spullen een plek te geven heb je de juiste plek of ruimte nodig. Kleine tuinaccessoires zoals potten, schaaltjes, een lantaarn en andere kleine items kun je op een tafeltje of plankje een plek geven. Misschien heb je ruimte voor een oppottafel met een rek of achterwandje zodat je daar ook wat kleiner tuingereedschap aan kan ophangen en met een plank er onder waar een zakpotgrond een plek kan krijgen.

Wandsysteem

Maak gebruik van wanden van een schuur, zowel aan de binnen en buitenzijde. Ook een tuinafscheiding biedt mogelijkheden. Je kan er planken tegenaan plaatsen waar je ook weer dingen aan kan hangen en op kan zetten. Gereedschap kan je ook tegen een wand bevestigen. Gebruik maken van wanden is handig en neemt weinig ruimte in. Het oogt een stuk netter als het gereedschap op één plek hangt en niet op de grond ligt of los door de tuin slingert.

Fietsenstalling

Voor het behoud en bescherming van een fiets of scooter is een goede fietsenstalling onmisbaar. Er zijn verschillende opties, variërend van een eenvoudig afdak voor twee fietsen tot een luxe verdiepte fietsenstalling voor vier fietsen en zelfs een scooter. De fietsenberging neemt weinig ruimte in beslag, maar zorgt er wel voor dat alles veilig en droog staat.

Tuinkast

Tuinkasten Astrum Groen

Een tuinkast is een veelzijdige oplossing om diverse spullen netjes op te bergen. Op de juiste plek en in passende stijl is het een mooie aanvulling op je tuin. Een tuin voorzien van planken biedt veel ruimte. Op de vloer kan de Bbq een plek krijgen en op de planken bijvoorbeeld kussens. De keuze tussen dubbele deuren of een schuifdeur biedt de mogelijkheid om de kast naar eigen wens aan te passen. Tuinkasten zijn er in allerlei vormen en maten en kunnen in bijna iedere tuin worden ingepast.

Tuinbank

Tuinbank Astrum Groen

Kies in plaats van een standaard tuinbank voor een op maat gemaakte Loungebank met opbergruimte onder de zitting, een bank en een opbergbox in één. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de ruimte in je tuin. Het zitvlak van de bank kan eenvoudig worden geopend en gesloten, waardoor er een verborgen opbergruimte ontstaat. Een slimme en stijlvolle oplossing om kussens, tuinaccessoires en andere dingen die bij de zit- of eethoek horen netjes op te bergen.

Ruime tuinschuur

Tuinschuur Astrum Groen

Als er genoeg ruimte in de tuin is, dan is een tuinschuur ideaal. Het spreekt voor zich dat je in een schuur veel spullen kwijt kan. Door de schuur op een slimme plek te plaatsen kan je de ruimte nog functioneler maken. Vergeet uiteraard niet om in de schuur planken te plaatsen of een rek. Door het schuurdak iets hoger te maken kan je ook gebruik maken van een kleine bergzolder. Een schuur wordt ook veel gecombineerd met een terrasoverkapping. Dan heb je een plek waar je lekker onder kan zitten of een extra ruimte om bijvoorbeeld je fiets droog weg te zetten.

Container-ombouw

In veel gemeentes wordt gebruik gemaakt van kliko’s. Wanneer er geen goede plek voor is in de tuin kan het een sta in de weg zijn. Ze springen erg in het oog en als het er 3 of 4 zijn nemen ze veel ruimte in. Belangrijk is om een goede plek voor de bakken te maken. Niet te ver uit de buurt van de keuken, niet in de buurt van een zitplek in verband met de eventuele geur en niet te veel in het zicht. Wat helpt is een goede ombouw rondom de kliko’s. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan je een kliko-ombouw in de voortuin of achtertuin plaatsen. Als je niet te ver hoeft te lopen met een volle kliko naar de opstelplaats voor het legen is wel zo makkelijk. Er zijn veel soorten kliko-ombouw mogelijkheden. Kies voor een stevige variant, er is niets zo vervelend als deurtjes die scheef hangen of klemmen.  

Opbergkist

Als je op het terras voldoende ruimte hebt of een hoekje waar je geen gebruik van maakt is een opbergkist makkelijk. Voor allerlei kleine spullen of dingen die op het terras gebruikt worden. Een stevige opbergkist geeft ook ruimte als extra zitplek.

Een afdak

Misschien voor de hand liggend maar een afdak is perfect om allerlei dingen droog een plek te geven. Door het dak op de juiste hoogte te plaatsen kan er direct onder het dakje ruimte worden gemaakt voor wat grotere langere spullen zoals een wakeboard. Als er een mogelijkheid is om ook gebruik te maken van wanden dan biedt dit ruimte om dingen op te hangen of misschien wel een aantal planken te plaatsen. Daarnaast is het een plek om wat grotere dingen zoals een fiets of scooter te stallen.

Houtopslag

Heb je haardhout in de tuin dan is het natuurlijk handig als het droog blijft en opgestapeld is. Eigenlijk is een houtopslag dan onmisbaar. Naast dat het droog moet blijven neemt het zonder een goede opslag ook te veel ruimte in. Er is veel keus, veelal is een houtopslag ook mooi om te zien en mag dan gerust wat meer in het oog staan. Wat dichter bij de achterdeur maakt het makkelijker om even wat hout te pakken.

Tuinkas

Oppottafel Astrum Groen

Wanneer je het leuk vindt om planten op te kweken of planten hebt die vorstvrij gehouden moeten worden dan is een kleine tuinkas handig. Door de kas goed in te delen kan je ook potten, schaaltjes een andere kleine materialen een plek geven. Kweekspulletjes zoals potgrond of mest kan je een plekje geven door in de kas een klein oppottafeltje te plaatsen.

Compostruimte

Wanneer je het leuk vindt om het klein tuinafval en keukenafval te composteren dan kan je tuin en keukenafval makkelijk in een tuin een plek geven door een compostvat of wormentoren te plaatsen. Door een compact vat te kiezen kan je kleine hoeveelheden tuinafval en keukenafval makkelijk kwijt. Heb je meer ruimte in de tuin dan kan je achterin de tuin een grotere ruimte maken.

Meer ideeën

Wanneer je toe bent aan een geheel nieuwe tuin of een gedeelte te vernieuwen kan je natuurlijk gelijk rekening houden met opbergruimte. Zo kan je dan allerlei creatieve ideeën toepassen zoals een lage brede tuinkast met deurtjes, denk aan een soort dressoir. Bovenop de kast kan een groendak worden gemaakt wat geschikt is voor vaste kruidachtige planten en kleine houtachtige planten. Dan heb je veel opbergruimte en een fleurige plantenborder in één.

Maak optimaal gebruik van jouw tuinruimte

We hopen dat je hebt gezien dat het mogelijk is om extra bergingsruimte te creëren in je tuin zonder in te leveren op de ruimte voor de andere dingen. Of je nu kiest voor een eenvoudige fietsenstalling, een slim geplaatste tuinkast, een op maat gemaakte loungebank, of een luxe tuinschuur, er zijn oplossingen die aansluiten bij jouw wensen en fraai in te passen zijn in je tuin. Maak van je tuin niet alleen een plek van ontspanning, maar ook van praktisch gebruiksgemak.