Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Hovenier én ambassadeur

Wij voelen ons als hoveniers niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van mooie tuinen, maar we zijn eigenlijk ook een soort van ambassadeur op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit.

We houden ons niet alleen bezig met het inrichten van tuinen met mooie beplanting, maar we kijken ook of de planten meer te bieden hebben. Zo kunnen planten naast sierwaarde voor ons, bijvoorbeeld ook voedsel bieden voor insecten of gelegenheid voor voortplanting of om te schuilen.

Hovenier én ambassadeur

Insecten spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem en het is van groot belang dat we ons bewust zijn van hun waarde en bijdrage aan onze omgeving. Insecten zijn niet alleen belangrijk voor het bestuiven van planten en bloemen, maar ze dienen ook als voedselbron voor andere dieren zoals vogels en vleermuizen. Daarnaast helpen ze bij het bestrijden van plagen en ziektes in de tuin en dragen ze bij aan de bodemvruchtbaarheid door het afbreken van organisch materiaal.

Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een gezonde insectenpopulatie in de tuin. Dit kun je doen door het creëren van een insectvriendelijke omgeving. Denk hierbij aan het planten van bloemen en planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders, het aanleggen van een insectenhotel of het laten liggen van dode takken en bladeren als schuilplaats.

Dat maakt ons werk als hovenier ook zo leuk, we hebben iedere dag de kans om onze klanten te vertellen over het belang van insecten in de tuin en hoe eenvoudig je hieraan bij kan dragen. Door het geven van advies, kennis overdragen en bijvoorbeeld het aanbieden van diverse nestgelegenheden voor insecten, kunnen wij een bijdrage leveren aan een duurzame en biodiverse omgeving.

Daarnaast hebben wij de keuze gemaakt voor duurzame en milieuvriendelijke tuinonderhoudsmethoden, zo gebruiken wij absoluut geen bestrijdingsmiddelen en kiezen altijd voor biologische meststoffen in plaats van kunstmest. Dit geven we ook door aan onze klanten.

Want als we allemaal ons steentje bijdragen aan een insectvriendelijke omgeving, kunnen we zorgen voor een gezonde en diverse natuur. En wie weet kan je straks genieten van de prachtige vlinders en zoemende bijen in je eigen achtertuin.

We roepen ook vaak dat we duurzame hoveniers zijn, gespecialiseerd in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van duurzame tuinen. En hierin onderscheiden wij ons door een ecologische aanpak te hanteren bij het uitvoeren van onze werkzaamheden. Wij zijn er dan ook trots op dat we lid zijn van vakgroep Wilde Weelde, een netwerk van hoveniers, tuinontwerpers, adviseurs en kwekers met een duurzame en ecologische visie.

Hovenier én ambassadeur

Zo proberen wij aan onze klanten uit te leggen dat de natuurlijke omgeving van veel planten- en diersoorten steeds verder onder druk komt te staan door onder andere veel bebouwing. Door het creëren van groene tuinen kunnen we deze soorten een thuis bieden en zo bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit. Het is dan ook belangrijk bij het ontwerpen van een tuin rekening met de wensen van de opdrachtgever én de natuurlijke omgeving.

Bij het ontwerp van een ecologische tuin wordt er rekening gehouden met de behoeften van planten en dieren. Zo wordt er gekozen voor inheemse plantensoorten die goed gedijen in de lokale omgeving en zorgen voor voedsel en beschutting voor dieren. Ook wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de plaatsing van nestkasten en insectenhotels om verschillende diersoorten te kunnen huisvesten.

Daarnaast houden wij bij het onderhoud van de tuin rekening met de impact op het milieu. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving voor mens en dier.

En natuurlijk krijgen we altijd vragen over het onderhoud, maar een voordeel van een duurzame tuin is dat deze minder onderhoud nodig heeft. Doordat er wordt gekozen voor planten die van nature in de omgeving voorkomen, hebben deze minder water en voedingsstoffen nodig en zijn ze beter bestand tegen ziektes en plagen. Dit betekent dat de tuin minder intensief onderhouden hoeft te worden, wat niet alleen tijd en geld bespaart, maar ook bijdraagt aan een duurzamere levensstijl.

Hovenier én ambassadeur

Het lidmaatschap van vakgroep Wilde Weelde is geen kwaliteitsmerk en toont op zichzelf niets aan, alleen dat je lid bent, dat is het. Dat wij ons bewust zijn van de impact van onze werkzaamheden op het milieu en de natuurlijke omgeving toont dat wel aan. Wij streven naar een duurzamere en ecologisch verantwoorde aanpak in de groene sector en dat sluit weer aan bij de Wilde Weelde. De vereniging biedt ons kennis en ondersteuning om deze doelen te bereiken. Als lid van deze vakgroep hebben wij dan ook toegang tot een netwerk van professionals die zich inzetten voor een duurzamere groene toekomst.

Onze kennis zetten we graag iedere dag in, als ambassadeur, bij onze klanten. Dat doen wij op het gebied van duurzaamheid in de tuin in de vorm van advies en kennisoverdracht over veel verschillende onderwerpen. Met name biodiversiteit en klimaatvriendelijke tuinen zijn belangrijke onderwerpen. Benieuwd wat wij voor jouw tuin kunnen doen? Neem gerust contact op.