Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Een tuin ontwerpen doe je zo

Een tuin ontwerpen is niet zomaar gedaan. Vaak heb je zelf al een hoop ideeën over hoe je tuin er moet zien. Toch is het altijd verstandig om er een professionele ontwerper bij te betrekken. Zeker als het om een groter project gaat.

Want zelfs al ben je zelf creatief en heb je groene vingers. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Ook is het belangrijk dat je een hovenier kiest die verstand van zaken heeft en goed communiceert, zodat jij lang kunt genieten van je prachtige tuin. Wij helpen je graag met de aanleg van je tuin.

Elk tuinontwerp begint met een idee

Het maakt niet uit of je begint met een kaal stuk grond of dat je je bestaande tuin een opfrisbeurt wilt geven. Een tuin ontwerpen begint met een idee. Het is goed om te beginnen met je wensen. Op onze website vindt je een handige wensenlijst die je kunt gebruiken als leidraad. Neem rustig de tijd om je tuinwensen te bepalen en bedenk ook wat je eventueel in de toekomst wilt. Zo hoef je niet over een paar jaar opnieuw te beginnen. Het kan zijn dat een tuin met verschillende hoogtes nu op je wensenlijst staat. Maar is dat over 10 jaar ook nog zo als je wat ouder bent? Het is goed om daar over na te denken. Bepaal van te voren wat je budget is, zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor verrassingen komt te staan.

Tuin-ontwerp-Astrum

Een tuin ontwerpen met jouw budget

Het is geen verrassing dat een tuin ontwerpen en laten aanleggen geld kost. Het is verstandig om van te voren je budget te bepalen en van daaruit te werken. Zo weet je wat er mogelijk is met jouw budget en kom je niet later voor vervelende verrassingen te staan. Soms zul je concessies moeten doen en soms kan er meer dan je verwacht. En omdat geld maar een keer kan worden uitgegeven is een tuinontwerper ook in het ontwerpproces al bewust van het budget en door het maken van de juiste keuzes ben je uiteindelijk voordeliger uit. 

Het tuinontwerp is klaar. Kies voor een vakbekwame hovenier

Je tuinontwerp met beplantingsplan is compleet en het financiële plaatje is rond. Dan is het tijd voor de aanleg. En omdat je een duurzaam aangelegde tuin wilt die niet na een paar jaar hersteld hoeft te worden, wil je natuurlijk wel een vakbekwame hovenier die er aan werkt. Een hovenier die garantie verleend en de tuin volgens het ontwerp aanlegt. Een bekwame hovenier overlegt regelmatig en betrekt jou bij de voortgang, zodat je weet waar je aan toe bent.

Kies voor de aanleg van jouw tuin voor een bekwame hovenier, iemand die zijn vak verstaat en veelzijdig is. Wat dat betreft is het werk van een hovenier een uniek vak waarin het belangrijk is om met allerlei gereedschappen en machines om te kunnen gaan. Ook is het belangrijk dat een vakbekwame hovenier beheerst over diverse technieken en de werkzaamheden goed en nauwkeurig uitvoert. Daarnaast is communiceren en efficiënt werken een must. Een groene vakman beschikt uiteraard ook over een goed uitgeruste bus met het juiste gereedschap en materiaal.

Tuin-ontwerp-Astrum

Buitengewone tuinen

Eén van de uitdagingen binnen het hovenierswerk is dat iedere tuin en situatie uniek is. Elke tuin is bijvoorbeeld door een andere ontwerper ontworpen, waardoor deze andere opgave en vormgeving heeft. Iedere ontwerper heeft zijn eigen werkwijze en creativiteit. Soms is de tuin ook lastiger te bereiken bijvoorbeeld in het hart van een stad. Dat vergt extra inspanning, zoals vaker sjouwen en vooruitdenken over de obstakels om zo ook de lastigere projecten goed draaiende te houden.

Een prettige samenwerking

Een goede samenwerking tussen opdrachtgever, tuinontwerper en hovenier is onmisbaar. Overleg tijdens de werkzaamheden over de voortgang en werkwijze is wel zo fijn. En een goed contact met de tuinontwerper, want ook na het opleveren van het ontwerp zijn er altijd nog dingen waar even naar gekeken moet worden of waar een vraag over kan ontstaan. Elkaar verstaan in het werk zorgt voor een kortere tijd bij het oplossen van een probleem of beantwoorden van een vraag. Even telefonisch afstemmen of live in de tuin de werkzaamheden bespreken hoort bij een fijne samenwerking.

Voor ons is het een bewuste keuze, samenwerken. Wij zorgen voor de uitvoering van het werk en de ontwerper gaat over het complete creatieve proces. Een mooie tuin ontwerpen, een tuin die ook klopt, dat kost nu eenmaal tijd. Er moeten keuzes worden gemaakt in de te gebruiken materialen. Hiervoor is materiaalkennis nodig en kennis over welke beplanting waar floreert en of deze na een aantal jaar ook nog voldoende ruimte heeft.

Tuin-ontwerp-Astrum

Het bedenken en ontwerpen van een tuin vraagt veel kennis en ervaring. De tuin moet ‘kloppen’ in vorm, maatvoering en omvang van de verschillende elementen. Een tuin- en landschapsarchitect of tuinontwerper is opgeleid om deze onderdelen tot in detail te verzorgen. Er is dus duidelijk een verschil tussen een tuinontwerper en een hovenier en tussen een ontwerp en de aanleg van de tuin. Wij kiezen dan ook bewust voor de uitvoering en de samenwerking met een ontwerper. Op die manier versterken we elkaar. 

En of het tuinontwerp nu is gemaakt door een tuinontwerper via de Tuinen van Appeltern, de Tuinontwerpersgroep (TOG) of een regionaal bekende tuinontwerper of tuinarchitect is, maakt voor ons niet uit. Wat van belang is of je op één lijn zit met de ontwerper tijdens het ontwerpen van de tuin. Daarnaast mag je natuurlijk verwachten dat een ontwerper de juiste opleiding heeft gevolgd, bijvoorbeeld een opleiding Hogeschool Tuin- en Landschapsinrichting of een tuinontwerpers opleiding bij de Ontwerpacademie of het ontwerpinstituut en voldoende kennis heeft van beplanting.

Door onze ervaring weten we wat er speelt en wat komt kijken bij de aanleg van een tuin. En dat mag je ook verwachten van een vakbekwame hovenier. Ben je op zoek naar een hovenier die aan de hand van jouw tuinontwerp je tuin kan realiseren? Neem dan gerust contact op.

Een tuin ontwerpen doe je zo